село Крушаре
Област Сливен

 

 

 

 

 

 

 

 

Крушарци, където и да сте в България и по света, ЗАПОВЯДАЙТЕ!

ЧЕРВЕН, ЧЕРВЕН, ВЕЛИКДЕН!

След него идва

ЗЕЛЕН, ЗЕЛЕН ГЕРГЬОВДЕН!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 9.09.2017 год. се състоя среща на потомците на Момчооларсият род.

Изпълнявайки завета на предците си,Събка Иванова Митева, заедно с майка си Денка Великова и другите родственици Стойко Димитров, Златка Григорова, Станислав Димитров и Димо Станков организираха тази вълнуваща среща на която родственици които дълго не са се чували си говорят, които не са се виждали – се виждат, които не са се познавали се запознават.

Събка Митева разказа и презентира за основоположника на рода – дядо Момчо – от къде е дошъл какво е оставил след себе си. За мъжете, за жените, за сватбите на Момчоолар. Димо Станков – кмет на селото и трети кмет от рода, предложи следваща родова среща да се състои през 2029 година – 200 години откакто дядо Момчо е дошъл в с.Крушаре. Послание за организация на следваща среща получиха: Станислав Димитров, Михаела Станкова, Ивелина Димова и Георги Големджиев. Срещата продължи с кръшни хора на мегдана на с. Крушаре.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

002

 

 

 

 

 

 

 

В навечерието на 11 май – Деня на Св. Св. Кирил и Методий – Ден на библиотекаря, през Национална библиотечна седмица, в НЧ “ИСКРА – 1929” с. Крушаре, Община Сливен, се състоя една вълнуваща среща с Надежда Захариева и Александър Александров – Алекс, изпълнена с много поезия, музика и танци.

DSC01175

DSC01184

DSC01187

 

 

 

 

 

 

DSC01182

 

 

 

 

 

 

DSC01179

DSC01202

 

 

 

 

 

 

DSC01206

DSC01212

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 8 август 2015 година, в местността “Войводенец” край гр.Копривщица на ХІ-ият Национален събор на българското народно творчество, колектива на НЧ “ИСКРА – 1929” с. Крушаре, общ.Сливен се представи блестящо. Настоятелството на читалището им благодари и им пожелава здраве, щастие и нови творчески успехи.

Запис от представянето гледайте в раздел обичаи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 21 ноември – Деня на християнското семейство в малкия салон на НЧ “ИСКРА – 1929” с. Крушаре, Община Сливен, с пет семейства празнувахме техните златни сватби.

По стар български обичай юбилярите бяха въведени в салона. Кмета на селото – Димо Станков се обърна към тях с думите:

„Вашето семейство е символ на обич и взаимно разбирателство.

Петдесет години съвместен живот в празник и делник,  в  радости и неволи, но винаги заедно, винаги един до друг.  Те  вдъхват вяра, че любовта и доброто не само съществуват, но и побеждават.

Половин век Вие не позволихте буря да ви прекърши, нещастие

да ви сломи, работа да ви умори. Днес можете да признаете пред деца и внуци,  че с любимия човек и колибата е рай. Можете да ги посъветвате,  че за да бъде щастлив човек, са му необходими много

малко неща – хляб и дом, вода и огън, любов и свобода.

И, разбира се, деца, които да осмислят всичко останало!

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! ЧЕСТИТА ЗЛАТНА СВАТБА!”

 

Последва подписване в регистъра на златните сватби, захранване с хляб и сол, а след това и с мед. Връчване на поздравителен адрес, цветя и скромни подаръци… И не на последно място вдигане на наздравица и „ГОРЧИВО”. Поздрави от фолклорната певческа група, от Пенсионерски клуб „Вечна младост”, много индивидуални изпълнения и разбира се хора.

 

DSC00081

DSC02441

 

DSC02447

  

 

DSC02376

 

 

 

 

 

 

DSC00093DSC00092DSC02415DSC02459

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC02477

 

Tundzha 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 21 ноември – деня на християнското семейство, в малкия салон на НЧ „ИСКРА – 1929” с.Крушаре, Община Сливен, две двойки празнуваха 50 години съвместен живот – златни сватби. Пред Кмета на селото  – Димо Станков, двойките повториха своите брачни клетви и се подписаха в регистъра на златните сватби. Представена бе презентация за съвместния им живот. Кмета им връчи поздравителен адрес, скромен подарък от името на пенсионерски клуб „Вечна младост”. Захрани ги с хляб и мед, и им пожела още дълги години да живеят в любов и разбирателство. Тържеството премина в спомени за годежи, сватби, песни и танци. Да са живи и здрави юбилярите Величка и Иван Димитрови и Йорданка и Стефан Стефанови.

DSC02709

DSC02710

DSC02711

DSC02713

 

 

 

 

DSC02724

DSC02728

 

 

 

 

 

 

 

DSC02729

DSC02730

 

 

 

 

 

 

 

DSC02731

DSC02743

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC02744

DSC02757

 

 

 

 

 

 

DSC02759

 

 

DSC02767

DSC02797

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 1 ноември – Деня на народните будители, Народно читалище „ИСКРА – 1929” с.Крушаре, представя резултатите по проект „ИНАВОЦИИ И ТРАДИЦИИ – РЪКА ЗА РЪКА 2” финансиран по програма Глобални библиотеки.
Целта на проекта бе:
Използвайки съвременните информационни технологии, да се възродят, дообогатят, съхранят и предадат на идните поколения традициите, историческата и родовата памет на село Крушаре.
Създадена бе интернет страница на селото – www.krushare.com
С това вече е удовлетворена потребността на местната общност и на хората, свързани със селото, които живеят далеч от него, да познават своето родно място (или това на родителите си). Познавайки историята и традициите, имайки възможност да се връщат към корените си, да се чувстват съпричастни към неговото настоящо и бъдещо развитие и да се включват в разнообразни инициативи според интересите и възможностите си. Ще получат информация за културно историческото наследство на селото – за старите родове, за възникването му, за неговите известни личности и забележителности.
Възстановена е етнографската сбирка. Заснети са експонатите в нея и са качени на страницата на селото. Създадени са два клуба „Роден край” в който деца от 12 до 16 годишна възраст направиха родословни дървета на своите родове, и клуб „Традиция” в който жени се учиха да втъкават красотите на Крушаре в тъкани. Изработиха се торбички, които ще бъдат използвани за сувенири за участниците в „На събор край Тунджа 2014” чийто домакин ще бъде с.Крушаре.
Партньор на проекта бе Кметство с.Крушаре.

DSC02700  DSC02701